Węglowodany- dlaczego ich codziennie potrzebujemy?

Lifestyle

26
Styczeń
2017
Zima to czas, kiedy wzmaga się apetyt. Dlatego tak ważne jest to, co jesz. Zadbaj o „dobre” węglowodany…

Ludzie, z obawy przed wzrostem wagi, często wpadają na pomysł, aby ograniczyć w ciągu dnia węglowodany, a postawić np. na białko. To duży błąd, ponieważ do codziennego funkcjonowania potrzebne jest „paliwo”,  jakie dostarczają węglowodany. Sprzyjają one wydzielaniu insuliny, która jest niezbędna do transportu białek i glukozy np. do mięśni.

Węglowodany dzielą się na proste i złożone. Podział taki wynika z tego, że są one trawione w różnym czasie i przekształcane później w energię. Węglowodany proste są zastrzykiem energii, którą organizm łapie niemal natychmiast ale i na krótko. Kiedy je spożywać? Po wysiłku umysłowym albo fizycznym, są to cukry zawarte w owocach, ryżu czy makaronie. W okresie zimowym warto jeść natomiast te złożone. Trawione przez kilka godzin uwalniają energię stopniowo chroniąc tym samym organizm przed zimnem. Dostarczane są one przez pełne ziarna i warzywa, szczególnie strączkowe.

Warto wypróbować:

Placki kakaowe. Składniki: 2 jaja, 3 łyżki płatków owsianych, cynamon, łyżeczka kakao, banan, łyżeczka oleju, 2 łyżki jogurtu naturalnego.
Przygotowanie: banan, jaja, olej, cynamon- zmiksuj. Następnie dodaj płatki, kakao i jeszcze raz zmiksuj. Na patelni bez tłuszczu piecz płaskie placuszki. Przed podaniem polej je jogurtem.

Sałatka z szynką parmeńską. Składniki: mały czerwony burak, 3 plastry szynk parmeńskiej, plaster sera twarogowego półtłustego, łyżeczka kolendry, łyżeczka posiekanych orzechów, łyżeczka oliwy, ćwierć jabłka, przyprawy.
Przygotowanie: buraka upiecz w piekarniku, ostudź a następnie wraz z jabłkiem pokrój w plastry. Wymieszaj produkty z liśćmi kolendry, pokruszonym serem, szynką i orzechami. Skrop sałatkę oliwą, przypraw.

Gołąbki w białym sosie. Składniki: 4 łyżki brązowego ryżu, 3 średnie pieczarki, ¼ cebuli, 2 średnie pietruszki, liście kapusty włoskiej, 4 łyżki zielonej soczewicy, orzechy włoskie, garść różyczek kalafiora, olej.
Przygotowanie. Najpierw ugotuj kalafior oraz plasterki pietruszki. Następnie zmiksuj warzywa z orzechami i łyżeczką oleju. Pokrojone pieczarki i cebulę podduś na łyżeczce oleju i wymieszaj z ugotowanym ryżem oraz soczewicą. Liście kapusty gotuj przez około 5 minut, a następnie zawiń w nie farsz po uprzednim przyprawieniu. Zapiekaj gołąbki w naczyniu żaroodpornym przez około 15 minut.

Pieczone bataty z burakami. Składniki: batat, średni burak, plaster sera koziego, łyżka oleju, pomarańcza, oregano.
Przygotowanie: batat oraz burak obierz, pokrój na cząstki, następnie podziel pomarańczę. Wszystko ułóż w naczyniu żaroodpornym, skrop olejem, przypraw i wstaw na 30 minut w 120 stopniach. Gotowe danie możesz posypać pokruszonym serem.

Pasta z makreli ze szczypiorkiem. Składniki: wędzona makrela, łyżka otrębów owsianych, plaster sera twarogowego, szczypiorek, 2 łyżki jogurtu naturalnego, przyprawy.
Przygotowanie: mięso z obranej makreli wymieszaj z pozostałymi składnikami. Możesz podawać z pieczywem.

Opublikowano: 2017-01-26

#węglowodany #dieta #zdrowie 

Galeria:
Komentarze:
Zaloguj się aby móc komentować!