Dieta bezglutenowa

Zdrowie

03
Grudzień
2014

Co do jest gluten?

Gluten jest białkiem, które występuje w zbożach. Znajduje się głównie w pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie. Dieta bezglutenowa dedykowana jest osobom nie tolerującym tego rodzaju białka roślinnego a nie osobom, które chcą po prostu schudnąć. Wyeliminowanie glutenu u zdrowej osoby nie służy zdrowiu a nawet może wyrządzić szkodę.
 

Dzieląc na kategorie gluten spotkać możemy w:

  • produkty zbożowe: otręby, orkisz, kasza, pieczywo, bułka tarta, naleśniki, makaron, pizza, kopytka, panierki do mięs i ryb a także w niektórych płatkach kukurydzianych, mące kukurydzianej, gryczanej.
  • produkty mleczne: napoje mleczne z dodatkiem słodu jęczmiennego, sery z niebieską pleśnią niekiedy w białych serach, napojach czekoladowych, maślankach i jogurtach z musli.
  • wyroby cukiernicze: oparte na mące pszennej, żytniej czasem w wafelkach, żelkach, lodach, czekoladzie, chipsach, budyniach.
  • napoje: kawa zbożowa, piwo, kakao owsiane.

Występują też w zależności od składu w kaszance, parówkach, pulpetach, kotletach mielonych a z przypraw w Vegecie, mieszankach przypraw, musztardach, ketchupie czy sosach sojowych.

Nietolerancja tego składnika jest przyczyną choroby zwanej celiakią. Jest to choroba immunologiczna o podłożu genetycznym. Jedyną formą jej leczenia jest stosowanie diety pozbawionej glutenu. Toksycznie działający gluten prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego a to z kolei zwiększa jego powierzchnię i jest odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych. W skrócie składniki odżywcze nie są prawidłowo przyswajane.

Celiakia objawia się :

  • rozregulowanym metabolizmem, bólami brzucha, wzdęciami, utratą masy ciała,
  • wahaniami nastroju; apatią bądź nadpobudliwością, chronicznym zmęczeniem,
  • niedoborem żelaza, kwasu foliowego,
  • drętwieniem kończyn,
  • aftami i zajadami.

Nieleczona choroba może prowadzić do: raka, osteoporozy, zapalenia jelit, stwardnienia rozsianego, anemii czy zapalenia stawów.

Bezpieczne są natomiast produkty z mąki kukurydzianej, ryżowej, sojowej, gryczanej, prosa i komosy ryżowej, ponieważ rośliny z których wytwarza się je, są wytwarzane naturalnie i nie zawierają glutenu. W jadłospisie mogą znaleźć się również kasza jaglana, orzechy, soczewica, ciecierzyca, sezam, tapioka, maniok, fasola, siemię lniane i ziarna słonecznika. Spożywać można także odpowiednio przetworzone zboża glutenowe ale trzeba uważać na mąkę kukurydzianą, ryżową czy gryczaną ponieważ dostępna w sprzedaży może być zanieczyszczona glutenem np. poprzez mielenie w tym samym młynie.
Jeżeli chodzi o alkohole to spokojnie można pić czyste alkohole pozbawione aromatów, barwników czy innych dodatków.

Przed przejściem na taką dietę należy skonsultować się z dietetykiem ponieważ dłuższe i niekontrolowane stosowanie tej diety może doprowadzić do niedoborów niezbędnych nam witamin i soli mineralnych.


Justyna Zybert
Opublikowano: 2014-12-03

#dieta bezglutenowa #gluten #celiakia #produkty bezglutenowe 

Galeria:
Komentarze:
Zaloguj się aby móc komentować!