Zakwaszenie organizmu - skąd się bierze i czym się objawia?

Zdrowie

12
Wrzesień
2014

Czyżby zła dieta?

Taki stan może powodować nieodpowiednia dieta, stresujący styl życia, mało aktywności fizycznej. Jeśli chodzi o dietę, produkty także można podzielić na te, które są alkalizujące oraz takie, które są zakwaszające i tych niestety jest dużo więcej.


Produkty zakwaszające, to takie, które bogate są w fosfor, chlor i siarkę:

-mięso
-wędliny
-produkty zbożowe (chleb, makarony, ryż)
-twaróg
-jaja
-ryby
-z płynów: alkohol,piwo, czarna herbata oraz kawa
 

Produkty alkalizujące bogate są w wapń,sód, potas i magnez:

-warzywa (bakłażany,dynie, ogórki, szpinak, buraki, brokuły)
-owoce (kiwi, arbuz, ananas, banany, brzoskwinie)
-soki owocowe i warzywne ( świeże bez cukru)
-grzyby (prawdziwki, kurki)
-lekko alkalizująco działa też zielona herbata, kawa zbożowa i wytrawne wino

Nasza dieta powinna składać się w 80 % z produktów alkalizujących, a tylko w 20 z zakaszających. W praktyce jednak proporcja ta jest odwrotna.
 

Jak objawia się zakwaszenie i czym skutkuje?

Główne objawy to osłabienie, problemy z cerą (wypryski), bóle głowy, gorycz lub kwas w ustach, nadwaga.

Zbagatelizowanie tego stanu może przyczynić się do rozwoju wielu chorób takich jak miadżya, cukrzyca, nadwaga, otyłość. Dodatkowo może doprowadzić do obniżenia koncentracji, zaburzeń nastroju, pogorszenia stanu paznokci i włosów.


Dorota Dziuryk

 
Opublikowano: 2014-09-12

#zakwaszenie organizmu #zła dieta #produkty zakwaszające #produkty alkalizujące 

Galeria:
Komentarze:
Zaloguj się aby móc komentować!