Imbir i jego wielkie możliwości

Zdrowie

30
Styczeń
2017
Rozgrzewa i wspomaga trawienie. Korzyści, jakie ma imbir.

Pochodzi z Indii i Chin, w których do tej pory uznawany jest za niezastąpioną przyprawę oraz lek, który sprawdza się przy wielu dolegliwościach. Najlepszy jest świeży korzeń. Miąższ można np. poszatkować i dodać do sałatki albo żuć. Ten zmielony i suszony imbir znajdzie swoje zastosowanie jako przyprawa do ciast bądź składnik curry.

Marynowany imbir jest dodatkiem do sushi. Ma oczyszczać on kubki smakowe przed kolejną porcją oraz wspomóc trawienie. Imbir, niezależnie od postaci, w jakiej występuje posiada również właściwości prozdrowotne. Wyciąg z jego kłącza spełnia np. funkcję leku na chorobę lokomocyjną, morską oraz mdłości u kobiet w ciąży. Gdzie go kupić? W aptece- ma on postać tabletek, gum do żucia bądź lizaków. Jakie inne właściwości posiada imbir?

1. Działa jak aspiryna. Jeśli dodamy kilku plasterków imbiru do np. rosołu z kury, możemy liczyć wtedy na to, że pomoże on w walce z grypą czy przeziębieniem. Łyżeczka z suszoną przyprawą z miodem skutecznie poradzi sobie z bólem gardła, a imbirowa herbata z miodem i cytryną z zatkanym nosem. Korzeń imbiru ma również działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne.

2. Pielęgnacja. To także doskonały kosmetyk. Jego działanie wpływa korzystnie na skórę- likwiduje przebarwienia, ułatwia przyswajanie składników aktywnych i rozszerza pory. Sok z kłącza, który wymieszamy z miodem, zadziała na cerę niczym najlepsza maseczka. Poprawi jędrność skóry, nada jej zdrowy wygląd i zapobiegnie powstawaniu zmarszczek.

3. Na miłość. Romantyczna kolacja doskonale połączy się z zupą kremem z kawałkami imbiru. Dania, które zawierają jego korzeń zwiększają ukrwienie narządów płciowych oraz działają jako środek na potencję.

4. Na trawienie. Jeśli występują jakiekolwiek problemy z układem pokarmowym, również można liczyć na pomoc imbiru. Wystarczy żuć jego świeży kawałek, zaraz po np. obfitym obiedzie. Przyprawa ta przyspieszy także procesy trawienne, pobudzi wydzielenie soku żołądkowego oraz zadziała rozkurczowo i załagodzi wzdęcia. Zapobiega również powstawaniu wrzodów.

5. Na nowotwór. Imbir jest jednym z najważniejszych składników w diecie dla pacjentów z nowotworami. Dlaczego? Ponieważ złagodzi on nudności po chemioterapii i poprawi apetyt. Świeży korzeń imbiru zawiera również antyoksydanty, których zadanie polega na pozbyciu się z organizmu szkodliwych wolnych rodników, jakie często sprzyjają rozwojowi choroby nowotworowej. Ma także substancje, które pomagają zwalczyć komórki nowotworowe.

6. Kuchnia. Jest to niezbędny składnik kuchni azjatyckiej oraz orientalnej, który idealnie komponuje się z innymi przyprawami korzennymi.

Opublikowano: 2017-01-30

#imbir #zdrowie #kuchnia 

Galeria:
Komentarze:
Zaloguj się aby móc komentować!