Smog. Czy możemy mu wytoczyć walkę jedzeniem?

Zdrowie

22
Styczeń
2017
Czy istnieją produkty, które pomogą nam pozbyć się z organizmu toksyn? Jak je wybierać?

Ostatnio temat smogu coraz częściej pojawia się w telewizji i prasie. Aby się przed nim bronić można używać maseczek ochronnych, zasłonić twarz albo usta, rzadziej wychodzić na przepełnione smogiem ulice, czy hodować rośliny, które mają za zadanie oczyszczać atmosferę. Coraz częściej mówi się też o tym, by sięgać po jedzenie, które wyłapie szkodliwe substancje i zneutralizuje ich działanie.

Czosnek. Naukowcy twierdzą, że działa on niczym d- penicylamina, czyli lek, który stosowany jest do leczenia ołowicy- ciężkiego zatrucia właśnie tym pierwiastkiem.

Algi. Warto je jeść, ponieważ są one źródłem chlorofilu. Wiąże on metale ciężkie takie jak: rtęć, ołów, kadm oraz ułatwia wydalanie ich z organizmu. Glony zawierają także glutation, czyli neutralizator ołowiu.

Brokuły i ich kiełki. Różyczki brokuła posiadają wiele antyoksydantów, które są „wspomagaczami” w eliminowaniu toksyn. Związki natomiast, jakie zawierają kiełki usuwają substancje rakotwórcze. Sulforafan, który jest w brukselce oraz brokułach i ich kiełkach, wzmacnia poziom enzymów, jakie biorą udział w usuwaniu zanieczyszczeń. Zmniejsza również akumulację arsenu w komórkach.

Orzechy brazylijskie. Są one bogate w selen, który może pomóc przeciwdziałać działaniu rtęci, talu i srebra. Selen zawierają także świeże drożdże, jajka i cebula.

Awokado. Jest ono odpowiedzialne za usuwanie wszelkich szkodliwych substancji chemicznych. Wspomaga również przemianę materii, wpływa na rozkład białek, węglowodanów i tłuszczów. Dzięki temu, że zawiera glutation, wspomaga usuwanie związków azotowych i neutralizację resztek pestycydów. To także jedna z głównych substancji detoksykujących na poziomie komórek i płynów.

Kolendra. Ziele to usuwa większość metali cięższych, szczególnie jednak te, które są zgromadzone w tkankach związki rtęci.

Pszenica, źdźbła traw i zbóż. Ich młode liście mają właściwości odtruwające: pobudzają one metabolizm, a zwłaszcza pracę wątroby i jelita. Dzięki dużej zawartości chlorofilu, wspomagają także usuwanie z organizmu różnego rodzaju toksyn, w tym metali ciężkich.

Aktywność fizyczna także wspomaga wszelkie procesy oczyszczania organizmu. Wystarczy tylko 30- 40 minut dziennie poświęcić ćwiczeniom, a poziom enzymów, które biorą udział w odtruwaniu organizmu wzrośnie.

Szczególnie uważaj na jedzenie podkolorowane. E140- naturalny zielony barwnik w połączeniu z produktami zawierającymi miedź może niestety doprowadzić do nadmiernego odkładania miedzi we krwi. Dlatego dodawana często do produktów „farbka”, która jest z natury bezpieczna, gdy jest zmieszana z innymi- może podrażniać przewód pokarmowy. Nie zawsze więc to co ładne, jest zdrowe.

Opublikowano: 2017-01-22

#jedzenie #zdrowie #toksyny #smog 

Galeria:
Komentarze:
Zaloguj się aby móc komentować!