Kuchnia pięciu przemian - czy warto ją polubić?

Zdrowie

02
Grudzień
2015

Medycyna chińska, czyli 5 żywiołów

Medycyna chińska zakłada, że każdy proces podlega pewnemu cyklowi składającemu się z pięciu przemian. Bierze w nich udział 5 żywiołów, którym przyporządkowane są pory roku:
Drzewo - Wiosna
Ogień - Lato
Ziemia - Babie Lato
Metal - Jesień
Woda - Zima

Chociaż początkowo wydaje się, że dieta jest dość radykalna, to tak naprawdę wymaga tylko niewielkich zmian w jadłospisie.

Jaki żywioł taki smak!

Każdemu z żywiołów przyporządkowany jest odpowiedni smak i grupa produktów.

Wiosna przypisana jest drzewu

Odpowiada jej smak kwaśny. Ma on na celu ochronę płynów w naszym ciele (zapobiega odwodnieniu).
Produkty: pszenica, orkisz, bulgur, kasza kus kus, poziomki, agrest, jeżyna, kwaśne jabłko, pomarańcze, truskawki, wiśnia, kiszona kapusta, pomidory, koperek, pietruszka, kurczak, twaróg, jogurt, kwaśne mleko, herbatki owocowe.

Lato jest ogniem

Odpowiada mu smak gorzki. On z kolei ma pobudzać naszą przemianę materii.
Produkty: kasza gryczana, komosa ryżowa, amarantus, brukselka, cykoria, rukola, sałata, jagnięcina, baranina, kakao, oregano, kozieradka, kurkuma, lubczyk, kozi i owczy ser, kozie mleko, zielona herbata, gorąca woda.

Następnie mamy babie lato
Przypisuje się mu smak słodki. Jego zadaniem jest odżywienie i nawilżenie naszego organizmu.
Produkty: kasza jaglana, kukurydza, ryż, migdały, daktyle, figi, orzechy, pistacje, rodzynki, banan, czereśnia, jabłko, awokado,burak, cieciorka, brokuły, grzyby, szparagi, ziemniak, cielęcina, wołowina, cynamon, jajka, masło, tofu,herbatka rumiankowa, mleko sojowe i kokosowe.

Jesień jest metalem
Odpowiada jej smak ostry. Jego głównym zadaniem jest rozgrzewanie naszego ciała, zwłaszcza w te chłodne dni.
Produkty: brązowy ryż, owies, jęczmień, cebula, czosnek, chrzan, jarmuż, kalafior, rzodkiew, szczypior, seler, por, indyk, gęś, dzik, zając,chilli, anyż, curry, imbir, koper, majeranek, pieprz, sery pleśniowe, herbata miętowa.

Zima jest wodą
Przypisano jej smak słony. W tradycji chińskiej jej zadaniem jest przełamanie zastoju.
Produkty: bób, fasola mung, glony, oliwki, soja żółta, wieprzowina, ryby, miso, sól,sos sojowy, woda mineralna i zwykła.

Gotowanie w praktyce

W myśl zasad tradycyjnej medycyny chińskiej w każdej potrawie powinny znaleźć się wszystkie smaki, ale dodawane w odpowiedniej kolejności, np. zaczynając od wiosny, czyli smaku kwaśnego, a kończąc na smaku słonym, czyli zimie.
Nie ma ograniczenia jeśli chodzi o wybieranie produktów, byleby zachować odpowiednią kolejność. Chodzi o to, że jeden żywioł wspiera kolejny.
Każdy posiłek powinniśmy spożywać w spokoju, dokładnie przeżuwając każdy kęs. Mówi się, że pokarmy stałe powinno rzuć się tak długo, aż staną się płynne (czyli około 50 razy), natomiast płyny tak mieszać ze śliną, jakby to był pokarm stały. Taki sposób jedzenia umożliwia dokładne strawienie, a później wchłonięcie niezbędnych składników zawartych w pokarmach.

Korzystny wpływ na zdrowie i urodę!

Oczywiście taki styl żywienia według chińskich specjalistów poprawi nasze zdrowie i korzystnie wpłynie na urodę. W jaki sposób? Mianowicie:
- wykazuje działanie protekcyjne w stosunku do nowotworów
- w okresie jesiennym wzmacnia naszą odporność
- dania przygotowane w ten sposób nie zawierają soli i tłuszczu, więc są dobre dla osób chorujących na nadciśnienie tętnicze, cukrzycę i inne choroby układu krążenia
- poprawia stan skóry, włosów i paznokci
- pomaga zredukować masę ciała (chociaż nie jest dietą odchudzającą)
- pomaga uporać się z problemami ze strony układu pokarmowego (np. ból brzucha, zaparcia)
- poprawia samopoczucie


mgr Dorota Dziuryk
 
Opublikowano: 2015-12-02

#dieta chińska #kuchnia chińska #pięć przemian #kuchnia przemian 

Galeria:
Komentarze:
Zaloguj się aby móc komentować!